Sterilizator pentru seturi de manichiura - grija si sanatatea clientului

{ $article->title }}
Pe linga faptul, ca manichiura este procedura, in urma careia la domnisoare creste increderea fata de sine, este si un proces serios si responsabil. De aceea, daca regulile de sterilizare nu sunt respectate, aceasta poate duce la diverse probleme de sanatate pentru client. Nu doar manichiura frumoasa dar si starea de sanatate a clientului depinde de profesionalismul si acuratetea specialistului. Fiecare specalist este obligat sa sterilizeze instrumentele si accesoriile  pentru manichiura, in scopul evitarii consecintelor negative asupra sanatatii clientului. De aceea, sterilizatorul este un instrument important intr-un salon de frumusete, cu ajutorul caruia, dupa fiecare utilizare,  dispozitivele  sunt dezinfectate si curatate. 
Pentru inceput sa clarificam, ce reperezinta procesul de dezinfectare si sterilizare. De obicei, mesterii folosesc urmatorii pasi pentru curatarea si dezinfectarea seturilor de manichiura, care la rindul sau sunt impartite in urmatoarele etape:


1.Dezinfectarea combinata cu curatarea de pre-sterilizare in chiuveta cu ultrasunete - In utilizarea chiuvetei cu ultrasunete, este posibila combinarea dezinfectarii si curatirii intr-o singura etapa. Scoate-ti tava de instrumente din cada si umpleti cada cu apa pina la semn. Capacitatea baii este aproximativ  0,7 litri.  Temperatura apei trebuie sa fie de cel putin 18 ° С. Adaugati dezinfectant. Pentru a elibera dezinfectantul, puteti folosi un pahar de masurare sau seringa de unica folosinta.
Asezati instrumentele in tava cu zabrele si asezati tava in cada. Instrumentele trebuie sa fie complet acoperite cu solutie dezinfectanta. Porniti curatatorul cu ultrasunete timp de 15 minute.

2.Clatiti bine cu apa si uscati - Dupa tratamentul cu ultrasunete,  instrumentele trebuie clatite in apa curata si uscate bine. Apoi cu atentie controlati instrumentele. Pe ele nu  trebui sa fie urme de singe, resturi de piele si alte murdarii, zgirieturi si aschii pe ele.

3.Sterilizarea - Asezati instrumentele in pungi autoadezive de sterilizare kraft si sigilati-le. Sterilizati instrumentele intr-un dulap de caldura uscat 180 ° C timp de 1 ora. Nu depasiti temperatura si timpul de mentinere specificat! Chiar si cresterea temperaturii pe termen scurt peste 180 ° C poate duce la o scadere a puterii instrumentelor si ele la rindul sau isi vor pierde valoarea.

4. Pastrarea - Pastrati instrumentul sterilizat fara a-l scoate din pungile de ambarcatiuni pina la urmatoarea utilizare. Se recomanda pastrarea intr-o camera ultravioleta dar in absenta acesteia, in cutii inchise ermetic. In punga kraft sigilata, instrumentele ramin sterile pina la 30 de zile.

Dupa cum ati observat, toate etapele sunt foarte importante si, in cazul evitarii a unei etape, ulterior aceasta va afecta negativ la sanatatea clientului. 



Ce este un dulap UV?

Dulap UV -
Este un dispozitiv pentru pastrarea instrumentelor anterior dezinfectate si sterilizate cu lampa ultravioleta. Omoara cele mai simple tipuri de microbi, precum si cele virale. Dulapul UV este solicitat atit in ​​saloanele de frumusete, cit si in rindul mesterilor de la domiciliu in domeniul serviciilor de unghii si coafura.


Instructiuni pentru utilizarea dulapului UV:
1. conectati dispozitivul la retea.
2. puneti intrumentele in dulapul UV.
3.  apesind butonul, porniti.
4. dupa sterilizare opriti butonul si cablul de la priza.

Acum despre preparatele pentru sterilizarea instrumentelor pentru manichiura.



Pungile kraft pentru sterilizarea instrumentelor de manichiura

Pungile de sterilizare sunt folosite pentru a mentine sterilitatea instrumentelor in timpul pastrarii. Datorita gamei largi de dimensiuni, acestea sunt convenabile pentru sterilizarea oricarui tip de instrument.
Pe exteriorul pungilor kraft este un indicator care, dupa sterilizare (de exemplu, intr-un cuptor uscat), isi schimba culoarea, facilitind determinarea finalizarii procedurii de prelucrare.
Pungile de hirtie pentru sterilizarea instrumentelor de manichiura nu necesita echipamente suplimentare, deoarece au un strat adeziv.
Pachetele sunt de unica folosinta. Dupa utilizare se elimina cu deseurile menajere. In cele mai multe cazuri, plicurile au incorporat unul sau doi indicatori chimici de clasa 1, care, schimbindu-si culoarea, indica faptul ca punga a fost sterilizata.
Numai indicatorii interni amplasati în interiorul pungilor, confirma corectitudinea tuturor lucrarilor de sterilizare efectuate.
Conform regulilor sanitare, pachetele sunt deschise in fata clientului.



Sterilizarea instrumentelor de manichiura in dulapul cu caldura uscata

Pungile kraft sunt folosite pentru sterilizarea instrumentelor de manichiura intr-un dulap cu caldura uscata. Hirtia kraft contine compusi uleiosi, datorita carora poate rezista la temperaturi ridicate.
Pentru a preveni ca pungile kraft sa emita miros neplacut si sa arda, este necesara respectarea regimului de temperatura. Temperatura optima pentru sterilizare in cuptor uscat este de 160 ° C cu timpul de 150 minute si 180 ° C cu timpul de 60 minute.



Preparatele de dezinfectare a instrumentelor pentru manichiura

Piata moderna ofera o selectie mare de dezinfectanti pentru instrumente de manichiura, cele mai populate si cel mai des folosite de mesterii profesionisti sunt urmatoarele:
- Alaminol - produsul contine substante ca clorura de alchildimetilbenzilamoniu si glioxal, care ajuta la suprimarea calitativa a activitaii agentilor patogeni ai tuberculozei, infectiilor virale, HIV, herpes, hepatita, virusuri entero si rota, ciuperci din clasa Candida si altele.
- Estilodeza - acest produs este unul dintre cele mai solicitate pe piata, datorita eficientei sale ridicate si a costurilor accesibile. Contine multe substante active, ca, clorura de alchildimetilbenzilamoniu si didecildimetilamoniu, care sunt surfactanti, guanidina, QAC si altele.
- MultiDes - Un alt preparat solicitat pentru dezinfectare. Este popular, datorita eficientei sale si a costului redus. Compozitia chimica a acestui medicament este destul de simpla, contine doar guanidiu si mai multe tipuri de surfactanti, ceea ce este suficient pentru a distruge bacteriile, virusii, ciupercile si microbii. Acest produs nu provoaca coroziune pe metale, nu fixeaza resturi biologice (organice), nu se teme de inghet si dezghetare si contine proprietati si calitati detergente.
- Optimax - deasemenea un medicament dezinfectant popular, al carui cost este accesibil. Acesta este, de asemenea, un concentrat, care este diluat cu apa obisnuita de la robinet intr-un raport de la unu la cincizeci. Compozitia chimica a substantei se bazeaza pe solutie de 5% N, N-bis (3-aminopropil) dodecilamina, surfactanti neionici si un inhibitor de coroziune.

Sterilizatoarele care sunt predispuse pentru dezinfectarea instrumentelor pentru manichiura si pedichiura sunnt de mai multe tipuri.



Tipurile si caracteristicile sterilizatorilor a instrumentelor de manichiura

Sterilizator - Dispozitiv care afecteaza instrumentele de manichiură cu variate radiatii astfel, distrugind bacteriile si microbii prezenti pe ele.
-De cuart. Sterilizarea completa se efectueaza in citeva secunde (de la 5 la 15 s), iar instrumentele sunt procesate, dezinfectate complet, precum este si distrugerea bacteriilor si a purtatorilor diferitelor boli. In astfel de dispozitiv, datorita metodei de incalzire  a  bilelor de cuart, are loc sterilizarea profunda. In mediu, incalzeste obiectele pina la 250 de grade.

-Cuptor uscat. Unul dintre cele mai populare sterilizatoare pentru manichiura, dotate termic, este conceput pentru aparatele din metal. Dezinfectarea are loc prin incalzirea instrumentelor la temperatura dorita. In mediu, instrumentele metalice de manichiura  sunt prelucrate la temperaturi cuprinse intre 200 si 260 C⁰. Durata de functionare a acestui produs pentru sterilizarea instrumentelor de manichiura depinde de modelul specific, precum si de temperatura de procesare si variaza de la 30 la 120 de minute.

-Cu ultrasunete (chiuveta cu ultrasunete). Ofera un mod delicat de curatare si dezinfectare si este sigur pentru orice dispozitiv. Principiul de functionare a sterilizatorului este utilizarea ultrasunetelor si solutiei dezinfectante. Astfel de sterilizator este potrivit pentru instrumentele de manichiura si coafura, precum si bijuterii.




Avantajele si dezavantajele sterilizatorilor pentru manichiura
 
-De cuart. Avantaje: poate fi folosit concomitent de mai multi mesteri, nu consuma multa energie, compact, stabil, cu o durata lunga de viata.
Dezavantaje: Pret ridicat, necesitatea inlocuirii regulate a materialului de umplutura, capacitatea de a procesa numai acele instrumente care pot rezista la temperaturi ridicate, deformarea inevitabila si matitatea treptata a instrumentului.
-Cuptor uscat. Avantaje: toata suprafata a instrumentului este sterilizata, aerul fierbinte uscat in cuptorul uscat elimina coroziunea instrumentelor metalice si eroziunea suprafetelor de sticla, le permite sa  pastreze integritatea si proprietatile fizice, agentul de sterilizare in acest caz este caldura uscata, care are proprietati excelente de penetrare pentru aproape orice material.
Dezavantaje: cost ridicat, timp de sterilizare lung, inainte de sterilizare este necesara verificarea rezistentei instrumentelor la caldura.
- Ultrasunete (chiuvete cu ultrasunte). Avantaje: siguranta completa de lucru, cu ele este posibila nu numai sterilizarea dar si stocarea instrumentelor pina la urmatoarea utilizare, viteza de sterilizare, este predispusa pentru toate instrumentele de manichiura -  toate tipurile de metal, plastic, sticla, ceramica, capacitatea de a nu utiliza un dezinfectant agent care poate coroda suprafata instrumentelor.
Dezavantaje: procesarea in astfel de dispozitiv nu este suficienta pentru a elimina complet toate bacteriile si virusii.

Chiuvete cu ultrasunet- aceste sterilizatoarele sunt recunoscute ca fiind cele mai eficiente pentru tratamentul instrumentelor de manichiura. Acestea nu numai ca nu isi deterioreaza suprafața, ci si redau stralucirea si curatarea initiala. Sa vorbim despre ele.



Ce trebuie de stiut despre chiuvetele cu ultrasunet

Chiuveta cu ultrasunete sau baia –
Este un dispozitiv pentru dezinfectarea si curatarea instrumentelor de placi, reziduri organice si alti contaminanti. Chiuveta actioneaza la suprafata dispozitivelor cu ajutorul bulelor care sparg si a miscarii lor de-a lungul cavitatii de lucru sub influenta ultrasunetelor.
Spalarea cu ultrasunete este utilizata impreuna cu solutia lichida-dezinfectanta in etapa de dezinfectie sau curatarea pre-sterilizare. Procesul de dezinfectie in chiuveta cu ultrasunete este mai rapid decit intr-o baie conventionala sau intr-un recipient cu solutie dezinfectanta.

Sterilizatoarele pe baza ultrasunetelor pot avea unele diferente: puterea de radiatie, volume si alte caracteristici tehnice. 



Tipuri de chiuvete cu ultrasunete bazate pe greutate, dimensiune, putere si nivel de lichid

Pe piata exista urmatoarele tipuri de chiuvete cu ultrasunete:
- Chiuvete cu ultrasunete cu: greutatea - 780 g, dimensiunea 20x12,5x14 cm, puterea 50 wati, puritatea sonora 42 kHz, nivel lichid 600 ml.
- Chiuvete cu ultrasunete cu: greutatea - 1200 g, dimensiunea 20x19,5x15 cm, puterea 50 wati, puritatea sonora 42 kHz, nivel lichid 600 ml.
- Chiuvete cu ultrasunete cu: greutatea - 1270 g, dimensiunea 22x13,8x14,1 cm, puterea 60 wati, puritatea sonora 42 kHz, nivel lichid - 650 ml.
- Chiuvete cu ultrasunete cu: greutatea - 1700 g, dimensiunea 23x18,5x16 cm, puterea 70 wati, puritatea sonora 42 kHz, nivel lichid - 1100 ml.
- Chiuvete cu ultrasunete cu: greutatea - 2200 g, dimensiunea 26,5x23x18 cm, puterea 160 wati, puritatea sonora 35 kHz, nivel lichid - 1700 ml.
- Chiuvete cu ultrasunete cu: greutatea - 3600 g, dimensiunea 38,5x23,4x19,3 cm, puterea 150 W, puritatea sonora 35 kHz, nivel lichid - 2500 ml.
- Chiuvete cu ultrasunete cu: greutatea - 7800 g, dimensiunea 51,5x30,5x24 cm, puterea 300 W, puritatea sonora 35 kHz, nivel lichid - 5000 ml.



Recomandari practice in utilizarea chiuvetelor cu ultrasunete

Exista mai multe subtilitati in functionarea chiuvetelor cu ultrasunete care le pot prelungi durata de viata si pot usura lucrul mesterului.
- Asezati instrumentele in baie numai in recipientul special din plasa inclus in complect. Nu le asezati niciodata direct pe fund! Acest lucru poate cauza deteriorarea dispozitivului, deoarece caile ultrasunete vor fi intrerupte.
- Dupa finalizarea curatarii cu ultrasunete, asigurati-va ca clatiti instrumentele cu apa pentru eliminarea solutiei contaminata din cavitati si de la suprafata.
- Nu porniti chiuveta cu ultrasunete atunci cind nu este umpluta cu lichid sau cind nivelul solutiei este insuficient pentru functionarea normala.
- Cind chiuveta nu este utilizata, trebuie nu doar sa fie oprita, dar si deconectata de la retea.
- Instalati dispozitivul de curatat cu ultrasunete intr-un astfel de loc incit sa nu interfereze cu nimic, sa nu se agate de nimic si sa fie conectat la o priza electrica fara tensiune.
- Asezati baia intr-o camera din spatele unei usi bine inchise, nu intr-o camera comuna. Neuitind la buna protectie, oricum propaga in continuare vibratii sonore de inalta frecventa.

Si la incheiere, parametrii la care trebuie sa atrageti atentia in momentul procurarii sterilizatorului pentru manichiura.



Parametrii in alegerea sterilizatorului pentru manichiura

- Gradul de curatare necesar.
- Dimensiunea instrumentului si numarul de instrumente care se potrivesc.
- Conditiile temperaturii.
- Timpul necesar a procesarii complete.
- Costul dispozitivului.

Dupa cum ati observat, sterilizarea este un proces foarte important in efectuarea manichiurei. De aceea numaidecit sa il folositi in practica! Cum? Toate cele scrise sus va vor ajuta!


Cititi si alte articole:
Data: 23.09.2020 17:36 Vizualizări: 2773