Manichiura hardware este o intreaga tehnologie, pe alocuri nu este atit de usoara si pentru a o invata, trebuie urmate citeva cursuri. Si chiar atunci cind mesterul are deja careva abilitati, poate sa comita unele greseli in tehnica manichiurii hardware. Nu se greseste acela, care nimic nu face, nu-i asa? In manichiura hardware, exista mai multe greseli pe care mesterii deseori le comit. O sa incercam sa aratam la ce trebuie atrasa atentia maxima, ca pe viitor sa nu fie comise greseli.
GRESELI IN MANICURA HARDWARE
GRESEALA 1: Lipsa dezinfectarii miinilor si a unghiilor
Exista parerea, ca dezinfectarea miinilor si a unghiilor este necesara doar pentru manichiura taiata, unde este riscul de avea infectie de la taietura cu foarfecele ascutit. Regulile pentru efectuarea manichiurii hardware presupun dezinfectarea preliminara a frezelor. In acelasi timp, majoritatea mesterilor incepatori nu dezinfecteaza miinile si unghiile, considerind, ca nu este o procedura importanta. In timpul procedurii, exista o mare probabilitate de a primi microtraumatisme. Microbii pot intra prin zona deteriorata si atunci va incepe inflamatia. Pentru a evita astfel de consecinte neplacute, este nevoie de procurat Steriliu, Octenisept sau Clorhexidina si acestea trebuie aplicate pe miini inainte de efectuarea procedurei.
CONCLUZIE: Prelucrind frezele, nu uitati sa dezinfectati miinile si unghiile.
GRESEALA 2: Deschiderea incompleta a cuticulei
Pentru indepartarea corecta a cuticulei, aceasta trebuie ridicata cu cel putin 90 de grade, altfel nu va fi posibila indepartarea completa. Ca urmare, dupa 2-3 zile cuticula va incepe din nou sa creasca. Mai mult ca atit, cuticula nedeschisa poate fi usor deteriorata cu freza bila.
CONCLUZIE: Intodeauna aveti grija, ca cuticula sa fie deschisa complet.
GRESEALA 3: Apucarea incorecta a degetelor in prelucrare cu freza
In lucrul cu cuticula, degetele trebuie tinute deasupra, prelucrind partea dreapta a unghiei si apucarea de jos la trecerea spre partea stinga. La apucare cu mina stinga, asigurati siguranta degetului cu mezinul, pentru ca garantati deplasrea cu precizie. De asemenea, cu degetul mezin se recomanda impingerea inapoi a pernutei, pentru a avea acces mai larg la cuticulele laterale. Daca degetul nu este apucat in mod corespunzator, va fi dificila tinerea frezei cu capatul contondent paralel cu placa de unghii.
CONCLUZIE: Intotdeauna fiti atenti la apucarea corecta a degetelor.
GRESEALA 4: Freza selectata incorect
Mesterii incepatori se pot intimpina cu asa greseala, ca selectarea incorecta a frezei. Frezele trebuie selectate individual. In primul rind, in diferite etape ale manichiurii, sunt necesare anumite tipuri de freze. In al doilea rind, frezele trebuie selectate in dependenta de caracteristicile personale ale clientului, ca starea miinilor si a unghiilor, densitatea si sensibilitatea pielii.
Formele de baza a frezelor:
- Cu cilindru se reda forma la marginea libera a placii unghiei, si se modeleaza arca unghiei.
- Pentru deschiderea cuticulei se foloseste conul bont.
- Cu freza bila se deschide «canelurile» crestelor laterale si se indeparteaza cuticula ridicata.
- Freza-ac este optiunea excelenta pentru curatarea pterigionului.
- Freza flacara se potriveste pentru prelucrarea crestelor laterale, indepartarea calusurilor si a fisurilor.
- Cu cilindrul rotugjit, se slefuiaza si niveleaza suprafata placii unghiei.
CONCLUZIE: Alegeti corect forma frezelor: de exemplu, cu conul bont se poate deschide cuticula, iar cu cilindrul rotungit se poate face slefuirea.
GRESEALA 5: Tehnica de taiere incorecta cu freza bila
Lucrul cu freza bila consta in doua etape. Mai intii, cuticula trebuie intoarsa cu freza, adica sub ea, usor de trecut cu freza, astfel incit sa se ridice la un unghi de 90 °. Si doar dupa aceea se face dezlipirea pielii cu freza. Acesta se va fi elimina usor si cu acuratete. Daca se va scapa prima etapa si va fi taierea imediata a cuticulei semi-adiacenta, atunci poate aparea microtraume si bavuri.
CONCLUZIE: Intodeauna respectati cele doua etape in tehnica de decojire a cuticulelor.
GRESEALA 6: Alegerea gresita a abrazivitatii
Calitatea muncii a manichiurii, in divesre etape depinde de abrazivitatea frezelor. De exemplu, este mai bine indepartarea acoperirei artificiale cu freza mai dura. Cu ea nu va fi nevoie pilarea indelungata a unghiei. Mesterii incepatori au o parere gresita, ca freza bila pentru curatarea cuticulelor trebuie sa fie cu abrazivitatea moale, si in lucru incep sa foloseasca freza rosie sau chiar cea galbena. Acest lucru este gresit. Efectivitatea curatarii se reduce semnificativ si cu freza se poate rupe pielea.
CONCLUZIE: Tineti minte, pentru ridicarea cuticulei si rumegusul acoperirii, sunt necesare freze cu abrazivitate diferita.
Viteza instrumentelor pentru manichiura hardware poate ajunge la 30.000 rpm. Profesionistii isi pot permite sa lucreze la 10.000-12.000 rpm, iar incepatorilor li se recomanda sa lucreze in intervalul 4000-6000 rpm. Pentru inceput, trebuie selectata viteza la 5000 rpm si apoi sa fie variatia in functie de simtul Dvs. sau a clientului. Daca freza se aluneca, trebuie adaugata viteza, daca se simte senzatia de arsura, atunci este mai bine scaderea vitezei. De asemenea, este bine de luat in consideratie recomandarile profesionistilor, precum si analizarea experientii proprii si de particularitatile pielii.
CONLUZIE: Intotdeauna fiti atenti la alegerea vitezei frezelor.
GRESEALA 8: Secventa incorecta a etapelor manichiurei hardware
Fara cuticula bine ridicata si pterigiul curatat, va fi dificil indepartarea pieleii cu freza bila si nici chear bafful nu va ajuta la realizarea suprafetei ideale a zonei prelucrate. Nerespectarea etapelor va afecta calitatea manichiurii si durata de viata a acesteia.
Inafara de indepartarea acoperirii vechi, prelucrarea unghiilor cu freza include 4 etape:
- Deschiderea cuticulei.
- Curatarea crestelor laterale si a zonei de sub cuticula.
- Indepartarea cuticulei ridicate.
- Slefuirea locului taieturii pielii.
Este important, urmarirea succesiva a etapelor. Daca cuticula nu va fi ridicata si pterigionul nu va fi curatat, indepartarea pielii cu freza bila nu va fi usoara. Si, desigur, nerespectarea succesiunii etapelor va afecta calitatea si durabilitatea manichiurii.
CONCLUZIE: Respectati ordinea etapelor: mai intii trebuie sa ridicati cuticula, apoi sa curatati sinusurile laterale si zona «subcutanata» si doar dupa aceasta trebuie slefuita taietura.
GRESEALA 9: Lucrul indelungat cu freza in aceeasi zona
Daca cu freza se lucreaza una si aceeasi zona a unghiei, pe placa de unghii vor ramine taieturi, microtraume si bavuri. Mesterii profesionisti recomanda prelucrarea zonei cu freza nu mai mult de o secunda. Freza trebuie sa se miste incontinuu, deplasindu-se de la un loc la altul. Lucrul trebuie inceput la o viteza optima de 4000-5000 pe minut.
CONCLUZIE: Nu tineti freza in aceeasi zona mai mult de o secunda.
GRESEALA 10: Prelucrarea cu aparatul pielea deteriorata a miinilor
Manichiura hardware este contraindicata, daca sunt inflamatii sau bavuri pe pielea linga unghii. Este mai bine mai intii de a aduce unghiile in ordine, vindecarea inflamatiilor si numai dupa aceasta a reda frumusete unghiilor. Daca unghiile sunt umede, atunci placa de unghii umeda este dificil de prelucrat. Frezele se pot infunda cu particule umede si trebuie oprit procesul pentru a aduce acestea in stare de functionare.
CONCLUZIE: Nu utilizati aparatul pe miinile cu pielea inflamata, mai intii de toate readuceti miinile in ordine.