Arta de coafat

{ $article->title }}

De când persoana și-a văzut prima oară reflectarea pe suprafața oglinzii, dorința de a arăta bine nu s-a intensificat decât. Orice oportunitate de a-și îmbunătăți aspectul, a ieși într-un fel în evidență a devenit o nevoie urgentă.

În momente diferite, numai oamenii bogați își puteau permite să „conducă un marafet” și să urmeze moda, care avea timp și bani pentru asta, dar profesia de frizer nu a adus niciodată venituri mari. Doar moda a fost un trendsetter pentru talente, iar istoria nici nu și-a păstrat numele pentru noi.

Astăzi situația s-a schimbat. În zilele noastre, nu o singură persoană nu se poate descurca fără o vizită la coafor, iar faima unor coafori celebri este în plină expansiune în toată țara. Deci, cine sunt astăzi - coafori?


Cea mai comună și accesibilă specializare pentru începători este o coafură cu profil larg. Acest specialist nu numai că tăie, vopsea, usucă și ondulează părul, ci și folosește în mod expert o mașină și un uscător de păr, cunoaște caracteristicile compozițiilor chimice ale vopselelor și efectele lor biologice asupra oamenilor. Lucrează cu femei, cu bărbați și cu copii.

Cu toate acestea, coafurile de model și de seară nu sunt incluse în competența sa. Serviciile de acest gen sunt furnizate de un coafor-stilist sau de o coafură-tehnolog. Acesta este un specialist mai calificat, ale cărui atribuții includ nu numai tunsori standard, ci și:

- tunsori de avangardă

- coafuri tinerețe și de seară

- tunsori cu foarfeca fierbinte

- stil de nunta

- colorația spectrală

- cunoașterea tehnologiilor companiilor de top (WELLA, LOREAL, CUTRIN și altele)

- toate tipurile de bucle.


Specificul coaforului:


Avantajele profesiei:

· Cerere pe piața muncii.

· Salarii mari ale specialiștilor.

Contra profesiei:

· Coaforul are o zi lucrătoare, ca toate 8-12 ore. Dar pentru a petrece tot acest timp pe picioarele lor, și chiar în camera în care lucrează cu vopsea, au inclus uscător de păr și foarfece în mâini, nu toată lumea poate face acest lucru.

· Cei mai frecventi clienți ai centrelor medicale implicate în refacerea coloanei vertebrale, tratamentul venelor și artroza sunt coaforii. Varicele, bolile tractului respirator, artrita precoce sunt bolile lor profesionale. Desigur, multe dintre ele pot fi evitate respectând anumite standarde și sănătate în muncă, dar factorul de risc este ridicat.Lucrul coaforului:

Studiouri și saloane de înfrumusețare.


Calitati personale:

- creativitate

- rabdare si rezistenta,

- munca grea,

- umor și farmec,

- sociabilitate,

- precizia


Coaforul este una dintre cele mai cunoscute și respectate profesii. Opera unui coafor este o lucrare cu fiecare persoană în parte, necesitând luarea în considerare a caracterului, personalității și gustului său. Procesul creativ de creare de coafuri și tunsori este strâns legat de creativitate în orice altă formă de activitate umană. Munca de a realiza coafuri și tunsori este, în mod inerent, cea mai apropiată de arta sculptorului.

O coafură este aceeași sculptură și contribuie la crearea imaginii sale artistice. Pentru a fi un frizer bun, nu este suficient să studiați latura tehnologică a lucrării efectuate pentru a stăpâni abilitățile necesare, trebuie să dezvolți sentimente estetice și să gândești în imagini artistice, să cunoști legile combinației de stiluri și culori în haine și păr.

Dacă un coafor realizează o combinație de coafură cu aspect, stil, haine și machiaj, numai atunci își poate considera munca perfectă. Profesia de coafor este remarcabilă prin faptul că stăpânul, executându-și munca cu sufletul, dă bucurie nu numai oamenilor, dar primește și o mare plăcere din munca sa. Frumusețea, după cum știți, va salva lumea, iar un coafor bun le va oferi oamenilor doar frumusețe și propria sa artă unică!

Rolul coaforului în crearea unei armonii generale a liniilor, ținând cont de individualitatea clientului, este uneori decisiv. Fiecare folosește ajutorul unui coafor în speranța că va crea o coafură elegantă bazată pe cunoștințele sale și pe cerințele modei moderne, experienței profesionale și gustului personal. Acesta este motivul pentru care profesia de coafor ar trebui să fie aleasă de oameni cu un caracter creativ și un gust estetic suficient de dezvoltat.

Alegerea oricărei profesii - cel mai important eveniment din viața și destinul unei persoane - apare la vârsta în care experiența de viață începe să se contureze, reperele nu sunt foarte precise, iar probabilitatea de eroare este mare.

- Care este complexitatea unei anumite profesii?

- Care sunt cerințele psihofizice pentru ea?

- Care sunt cerințele pentru abilitățile unei persoane care a ales aceasta sau acea specialitate?


La urma urmei, se întâmplă, de asemenea, că unii sunt dezamăgiți de ea datorită nepotrivirii propriilor idei cu natura reală a conținutului muncii. Datele psihofizice, starea de sănătate sunt uneori contraindicate în profesia sau specialitatea aleasă. Iar acest lucru, de regulă, duce la o schimbare a profesiei, ca urmare a faptului că oamenii și societatea în ansamblu suportă costurile morale și materiale.

Considerarea corectă și cuprinzătoare a cerințelor psihofizice pentru profesia aleasă are o importanță deosebită. Cunoscând particularitățile caracterului și temperamentului dvs., gradul de excitabilitate emoțională, sensibilitate și energie, viteza schimbărilor de dispoziție etc., ar trebui să selectați în cea mai mare măsură tipurile de activități care vă corespund.

Principalele cerințe atunci când alegeți o profesie de coafor ar trebui să includă:

- dezvoltare fizică generală;

- sensibilitate ridicată la culoare;

- viziune bună;

- observarea;

- autocontrol constant;

- organizare.

Coaforul trebuie să fie caracterizat și prin calități precum: memorie vizuală dezvoltată și gândire operațională, capacitatea de a naviga rapid și de a lua deciziile corecte în situații de conflict, tact, prietenie, capacitate de reacție, respect pentru clienți.


Data: 19.07.2019 22:08 Vizualizări: 1403